Pagini

luni, 20 aprilie 2015

Unde se utilizeaza gazonul sintetic

Ca in mai toate ramurile producatoare de bunuri si servicii, industria gazonului sintetic s-a dezvoltat si si-a diversificat oferta, acoperind multe domenii. Sportul si peisagistica sunt cele 2 mari ramuri in care gazonul artificial castiga din ce in ce mai mult teren.


In cazul terenurilor artificiale pentru jocul de fotbal, este folosita polietilena ca material pentru suprafetele sintetice, doarece suprafata sa moale nu permite accidentarea jucatorilor sau zgarieturile la orice contact mai serios cu suprafata. Inainte, aceste suprafete artficiale nu erau vazute tocmai bine de catre oamenii din fobal deoarece accidentarile erau mai frecvente decat cele produse pe un teren natural.  Din acest motiv, FIFA a interzis in 1981 practicarea fotbalului pe acest tip de gazon.

gazon sintetic


Vremurile s-au schimbat insa si odata cu dezvoltarea tehnologiei, gazonul sintetic si-a recastigat locul in lumea celui mai iubit sport de pe planeta. Acum ,FIFA, impune un set de caracteristici, standard de calitatate cu privire la terenurile artificiale cu gazon sintetic facute pentru a se practica fotbalul, pe care orice producator de gazon sintetic pentru fotbal trebuie sa le respecte si astfel oferind o siguranta beneficiarilor care, inainte, nu erau foarte convinsi de avantajele acestui tip de teren.

Ca un detaliu cu privire la aceste standard de calitate, firul de iarba la acest tip de gazon sintetic, trebuie sa aiba lungimea intre 40 mm si 65 mm, pentru confortul si siguranta jocului. Unii specialisti sunt de parere ca lungimea ideala s-ar situa intre valorile de 50 si 55 de mm. In cazul terenurilor de tenis, vorbim de alte dimensiuni, deoarece suprafata este una de viteza, mingea circuland foarte repede, si piciorul jucatorului trebuie protejat, asigurandu-i-se o buna pivotare. Lungimea firului de iarba in acest caz, spun specialistii, trebuie sa fie undeva intre 15 si 20 de mm.

Celalalt domeniu in care gazonul artificial este des intalnit este peisagistica. Avantajele amenajarii unei peluze sau a unei gradini inlocuind iarba naturala cu cea artificial sunt multiple: aspect placut o perioada indelungata, costuri de intretinere medii, timp economisit, etc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu